τι είναι τα RAW αρχεία των ΨΦΜ

Ένα RAW αρχείο αποτελείται από τα δεδομένα που καταγράφει ο αισθητήρας μιας Ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής (ΨΦΜ) ως εικόνα, μαζί με τις ρυθμίσεις της ΨΦΜ τη στιγμή της έκθεσης.

Το RAW είναι το λιγότερο δυνατό επεξεργασμένο αρχείο που μπορεί να παράγει μια ΨΦΜ και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας αν δε μετατραπεί σε κάποιο άλλο κοινό φορμά όπως JPG ή TIF μέσω κατάλληλου λογισμικού.

Το σημαντικότερο στοιχείο των RAW αρχείων είναι πως μέσω του λογισμικού μετατροπής (σε υπολογιστή) μπορούν να διορθωθούν παράμετροι λήψης τις φωτογραφίας όπως η ισορροπία λευκού (White Balance), η έκθεση (Exposure), o χρωματικός χώρος (Color space), η αντίθεση (Contrast) κ.α. Για το λόγο αυτό τα RAW αρχεία μπορούν να παρομοιαστούν με εκτεθειμένο, μη εμφανισμένο φιλμ και θεωρούνται το ψηφιακό «αρνητικό» των ΨΦΜ.

Κάθε κατασκευαστής ΨΦΜ έχει για τις μηχανές του δικό του τύπο RAW αρχείων ο κώδικας των οποίων δεν είναι δημόσιος. Προσπάθειες για τη χρήση ενός κοινού φορμά προς συμφέρον των φωτογράφων και όχι των εταιρειών γίνονται από ομάδες όπως η OpenRAW αλλά και από εταιρείες λογισμικού όπως η Adobe (Digital Negative).

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.